Un sistem de alarma la efractie este alcatuit din: centrala de alarma, tastaturi, telecomenzi, detectori de prezenta, contacte magnetice, bariere in infrarosu, detectori de vibratii, detectori de geam spart, detectori de fum, detectori de gaz, sirene, acumulatori, echipamente radio.
Rolul funcțional al sistemului de alarmare la efractii este de a detecta pătrunderea în spațiile protejate a persoanelor neautorizate, de a sesiza stările de pericol din obiectiv și, după caz, de a îngreuna consumarea actului infracțional.
SFATURI DE INSTALARE
gestioneaza informatiile de la senzori si proceseaza aceste informatii in functie de starea sistemului(armat sau dezarmat). Rolul principal al oricarei centrale de efractie este de a semnaliza (optic, acustic si/sau la distanta) detectarea unei intruziuni in spatiul protejat.
Se pozitioneaza intr-un spatiu greu de ajuns, ferit de priviri dar care sa poata fi vizitat. Nu trebuie expusa la umezeala sau conditii extreme, de exemplu foarte frig iarna sau foarte cald vara. Nu trebuie sa ploua in centrala sau peretele sa faca condens.
se monteaza pe pereti la o inaltime intre 2 si 2,4 metri de la podea. Sunt detectori volumetrici, in sensul ca supravegheaza un anumit volum al unei incaperi. Ca zona acoperita, ei au un unghi de deschidere de 90 grade si, in functie de model, detecteaza miscarea pana la o distanta medie de 12 metri. Se pozitioneaza astfel incat sa "vada" geamurile si caile de acces. In general, este suficient un astfel de detector montat intr-un colt al camerei pentru o detectie completa. Pe cat posibil instalarea lor se executa in asa fel incat intrusul sa traverseze perpendicular calea de detectie si nu frontal. Aria de detectie este delimitata de granitele naturale existente (pereti, geamuri): detectorul PIR nu sesizeaza miscarea dincolo de pereti sau geamuri (radiatia infrarosu nu trece prin astfel de obstacole).
Sistemele de alarma cu detector pasiv cu infrarosu (PIR) sunt printre cele mai raspandite sisteme antiefractie. Este un sistem intalnit in protejarea locuintelor si a sediilor de firma mici, deoarece este accesibil si fiabil.Aceste detectoare sunt capabile sa detecteze prezenta unui obiect care emite infrarosii (caldura) prin "invatarea" temperaturii ambiente a locatiei monitorizate, si apoi prin detectarea oricarei schimbari de temperatura datorata prezentei unui obiect. Folosind principiul diferentierii, adica o verificare a prezentei sau a non-prezentei, detectoarele pasive cu infrarosu, verifica daca exista caz de intruziune in zona monitorizata. Intre zonele de acoperire exista spatii in care sensibilitatea senzorului este nula (zone moarte), care sunt folosite pentru comparare.
Limitari in procesul de detectie: deoarece este un senzor care de fapt masoara miscari termice, amplasarea in zone cu temperaturi ridicate (apropiate de temperatura corpului uman) duce la scaderea eficacitatii detectiei; teoretic daca o persoana radiaza aceeasi temperatura ca in mediul in care se deplaseaza, aceasta ar putea fi "invizibila" pentru senzor. Nu se amplaseaza in zone in care exista curenti de aer (atat calzi cat si reci): pot genera alarme false. La exterior pot fi utilizati doar detectori cu detectie duala (microunde + PIR).
Zona de acoperire a unui detector de prezenta PIR
sunt folosite pentru detectarea starii inchis-deschis usilor si a geamurilor. Se vor monta in partea de sus a usilor si geamurilor. Pe toc se va monta partea fixa a contactului magnetic iar pe usa se va monta partea mobila (magnetul).
Contactele magnetice sunt comutatoare NC(normal inchis)/NO (normal deschis) care detecteaza miscarea unui magnet amplasat pe un corp ce trebuie protejat (fereastra,usa). Contactele magnetice sunt compuse din doua parti: un releu (intrerupator) amplasat pe partea interioara, fixa a ferestrei/usii si un magnet amplasat pe partea mobila. Cand usa este inchisa, contactul este in starea NC (normal inchis), el trecand in starea NO (normal deschis) prin deschiderea usii.
se monteaza in camerele cu risc de incendiu respectiv scapari de gaz (bucatarie, etc).
se va monta pe peretele exterior al casei dinspre strada principala. Are rolul de a chema in ajutor vecinii in caz de efractie.
se vor monta oriunde in casa, avand rolul de panicare al hotului.
Suport clienti Program de Luni pana Vineri intre 8 si 18. Sambata: 8-12.
0741 086 884 0728 660 555 info@atelieralarme.ro